W dzisiejszych czasach panuje moda na chudość,
zgrabne sylwetki i płaskie brzuchy. Półki sklepowe wypełnione są różnego
rodzaju cudownymi specyfikami, które mają (za odpowiednią cenę) spełnić marzenia
zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Utrata wagi, boczków i fałdek – to niektóre z
obietnic pojawiających się na pudełkach owych medykamentów. Zainteresowane osoby zamiast zmienić sposób
odżywiania, wprowadzić trochę ruchu i ćwiczeń do swojego życia, wolą wydawać
niemałe pieniądze na chemię, która i tak nie przynosi spodziewanych rezultatów.
Z pomocą ma przyjść książka napisana przez Dr. Jeana-Michela Cohena pt. „Paryska
dieta”, w której zamieszczone rady pozwolą, według autora, na pozbycie się od
dwóch i pół do pięciu kilogramów miesięcznie.
Na początku muszę wspomnieć, że wydanie „Diety
paryskiej”, zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Większość z nas jest wzrokowcami,
dlatego nie ukrywajmy – okładka prawie zawsze odgrywa istotną rolę przy naszym
pierwszym kontakcie z daną pozycją. Prócz usztywnianej okładki na potencjalnego
odbiorcę czeka również przymocowana wstążka, pełniąca rolę zakładki, przyjemne
dla oka obrazki oraz zaznaczone niebieskim paskiem strony, na których czytelnik
znajdzie przepisy na poszczególne posiłki. Jest to nie tylko ładne wizualnie,
ale także niezwykle pomocne, ponieważ zamiast szukać po spisie treści,
wystarczy otworzyć książkę na którejś z oznaczonych stron.
Jean-Michel Cohen posłużył się prostym
językiem i za jego sprawą zapoznał czytelnika z różnymi kwestiami, związanymi przede
wszystkim z dietami oraz utratą wagi. Autor tej publikacji jest bardzo dobrze
zaznajomiony z tematem, ponieważ z zawodu jest diabetykiem. Swoje własne
doświadczenia z problemem otyłości oraz wieloletnia praktyka lekarska pozwoliły
mu na pomaganie innym ludziom i docieranie do nich w przystępny sposób. Doktor
Cohen podszedł do problemu otyłości przede wszystkim od strony psychologicznej.
Według niego ludzie najczęściej odreagowują różnego rodzaju problemy, jedząc.
Swoje tezy poparł odpowiednimi przykładami w poszczególnych podrozdziałach.
Zawarł w nich krótkie historie swoich klientów, opatrzone przez niego komentarzami.
„Dieta paryska” składa się z czterech części.
Pierwsza poświęcona jest teorii, która traktuje nie tylko o przyczynach tycia,
ale także m.in. o efekcie jo-jo i wpływie mediów na nasze postrzeganie siebie.
Druga część jest swoistym wprowadzeniem; czytelnik znajdzie w niej metody i wskazówki
dotyczące odchudzania oraz informacje o podstawach kulinarnych. Trzecia jest
najobszerniejsza, ponieważ to właśnie ona jest tą właściwą częścią książki. Bogata
jest w najistotniejsze informacje, dotyczące tzw. „diety francuskiej”, której
przestrzeganie gwarantuje, według autora, zdrową i bezpieczną utratę wagi.
Ostatnia już część pełni rolę pomocnika, za jej sprawą odbiorca będzie m.in.
mógł uniknąć niebezpieczeństw żywieniowych, które czekają na niego na przykład
w restauracjach.
Publikacja napisana przez dr. Jeana-Michela
Cohena jest doskonałym poradnikiem, ponieważ zawiera wszystkie najistotniejsze
i najpotrzebniejsze informacje. Stanowi również cenne źródło motywacji do
utraty zbędnych kilogramów, rozpoczęcia zdrowego odżywiania, a także do próby
wsłuchania i zrozumienia siebie. „Dieta paryska” posiada wszystko to, co dobry
poradnik powinien mieć, a przy tym wszystkim, zachwyca potencjalnego odbiorcę
jakością i sposobem wykonania.
Ocena: 6/6
Wydawnictwo: Rebis
Liczba stron: 271
Data premiery: 31.07.2013r.
Książkę otrzymałam od wydawnictwa Rebis, za co serdecznie dziękuję!